Gyógyító finomságok
Bodza
A bodzának nem csak a virága, de a termése is felhasználható. Csontájas bogyója A, B, és nagyon sok C vitamint, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, folsavat és egyéb hatóanyagot tartalmaz.
Kökény
A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, jótékony hatással van a szív-és érrenszerre. Virágjából teát készíthetünk, amely víz- és hashajtó, a terméséből készült lekvár emésztési zavarokra, bélhurut kezelésére használható.
Galagonya
A népi gyógyászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszer a galagonya. Levelét, virágát és bogyóját - akár egyszerre - is használják, teaként fogyasztható. Magas vérnyomás, szívidegesség, koszorúér betegség esetén hosszú távon is alkalmazható. Gyerekek és terhes nők ne használják!
Minden gyógynövény okozhat egyéni érzékenységet, ezért gyógyászati céllal körültekintően - és folyamatosan legfeljebb 3 hétig - alkalmazzuk őket!
Illóolajat 6 éven aluli gyermekek közelében ne alkalmazzunk!
Som
Savanykás-édes fanyar ízű termése sok C-vitamint, cukrot, pektint tartalmaz. Befőzhető befőttnek, lekvárnak, szörpnek és pálinkának is. Éretlen termését sós ecetes vízben teszik el, borecetben tárolva helyettesítheti a kapribogyót.
Csipkebogyó
Már az ókori népek is használták a csipkebogyót sorvadásos betegségek gyógyítására. C-vitaminban és flavonoidokban gazdag, gyulladásgátló, anitibiotikus immunerősítő hatású. Teaként, lekvárként - hecsedli - fogyaszthatjuk.
Levendula
Virágait nyugtatóként, alvászavarok esetén, idegi alapú gyomor és bélbántalmak kezelésére alkalmazzák. Készülhet belőle tea, szörp, használható fürdő és bedörzsőszerként, rovarcsípés, égési sérülés esetén közvetlenül a bőrre kenhető az illóolaja. A levendula olajat tartalmazó bőrápoló krémek pici babáknál is biztonsággal alkalmazhatóak.